Followers

Mighty Jacksparrow is an Earth-based sub-intergalactic blogger who enjoys writing and in the same time entertaining his ever-amusing will-kill-to-read fans with sensationally hilarious and at times dramatic musings. This blog offers endless ideas and results; they might be charming most of the times but could be offending in some others. Therefore, it is always noble to remind that if you enjoy the pieces, carry on reading, but if they upset you, do quietly leave like the evening breeze and not like exploding diarrhea, which exactly what you will look like if you ever lose it on me. Enjoy! :D

Friday, November 28, 2008

Mari Bunuh Orang Secara Random

GANAS... Mayat bergelimpangan di Stesen Kereta Api Chatrapathi Sivaji yang menjadi sasaran serangan kumpulan bersenjata di Mumbai, India, semalam. (Gambar kecil) Seorang lelaki dipercayai pengganas membawa sepucuk rifel di stesen tersebut sebelum melepaskan tembakan rambang ke arah orang ramai. Sekumpulan lagi pengganas mengamuk di dua buah hotel terkemuka dengan menjadikan pelancong asing sebagai sasaran. Sebanyak 125 orang terbunuh dalam serangan tersebut yang dipercayai dilakukan oleh sebuah kumpulan yang dikenali sebagai Deccan Mujahidden.

Aku heran betul dengan orang Islam sekarang ni.

Kadang-kadang pandangan aku jadi kelabu asap dengan kerenah segelintir umat Islam sekarang. Perbuatan membabi buta yang sejurusnya buat aku terasa aneh; beginikah sebenarnya umat Islam?

Mengugut dengan mengancam nyawa orang lain? Gile apa?

"Ello~! I'm your new bus driver."

Aku tak tau la dari ajaran mana yang membenarkan seseorang mengambil nyawa orang secara random. Aku takde la pandai mana agama tapi aku tau la basic dia macam mana. Ustazah aku dulu cakap kalau ada kucing curik ikan kat dapur kalau kita pukul pun dah berdosa, inikan pulak pukul orang.

Macam-macam cara diorang guna untuk membalas dendam. Kalau kena pada target-nya tak apa la jugak. Ini bila Zionis bunuh orang Palestin, yang kena bunuh orang India. Apekebenda? Orang tengah tunggu keretapi - nak balik makan, jumpa anak bini, nak tido - itu yang dibunuhnya. Pe cher? Pakai senjata pasti bunuh pulak tu. Kalau pakai lastik ke apa ke sekadar nak bagi amaran takpe la jugak

"Wow I found a penny!"


Nak-nak pulak sekarang ni senjata api makin senang nak dapat. Orang pulak makin tak dapat nak control marah. Sikit-sikit, pukul. Sikit-sikit, bunuh. Sikit-sikit, potong kepala. Mana boleh macam tu.


"I tell you man, one more time she bitches about my eyes, I'm gonna kill her man. I swear!"


Cuba korang bayangkan. Korang tengah lepak kat kafe, baru lepas makan, baru nak chillaxing kata Melayu celup, sekali dengan member atau awek dan baru bersandar lepas perut kenyang, tak pasal-pasal datang student berupa Muslim Terrorist/Jesus Army/Crazy Rabbi/KluKluxKlan (pilih mana yang digemari) dengan bom sekeliling pinggang, tinggal nak tekan shutter je. Ape korang rasa?


"What the!!?? Let me finish my meal first!"


But then they will never listen to you. Instead they just press on the button and...


"...there goes Ernie again, this time with his meals."


Korang tak rasa benda ni gila ke? Bagi aku ni benda gila beb. Aku tak ada buat salah apa-apa. Nak bunuh aku apehal?
Picture this macam ni la. Katakan korang dah kawen, dah ada rumah. Ada la pulak mamat yang duduk sebelah umah korang ni perangai dia gila annoying la. Pasang lagu kuat-kuat, main lampu lip-lap satu umah, ketuk dinding pakai tukul pukul 3 pagi, macam-macam lagi-lah! yang penting dia memang annoying.


"Si Karim ni memang nak kena ni."


So korang pendam je dalam hati, sampai satu hari ni korang dah tak tahan. Korang keluar rumah, tengok ada pulak anak jiran yang korang berbulu sangat ni tengah main kat lawn. Korang pun panggil dia. Dengan bodohnya budak tu datang, dan dengan emonya korang lepuk budak tu kaw-kaw, se-kaw kopi Saifulnizam.


"Pakcik sebelah umah kirim salam kat abah! uhuhuhuuu"


Korang tak rasa bodoh ke? Dah bapak dia yang buat pasal, korang pegi hentak bapak dia la kan? Yang pegi hentak anak dia buat apa? Betul tak? Apa la yang budak tu tau anyway?

So pasal terrorist ni, entah lah. Aku rasa Islam ni mencegah keganasan. Tapi kalau tengok sekarang ni macam tak kena gaya je.

Apa pun, aku harap benda ni tak jadi la kat tanah air. Aku tak nak la satu hari nanti tengah beli spender kat Jusco, ada pulak minah datang bawak bom berlilit kat perut cakap, "surprise!"

"Hi abang. Beli spender ye?"

Itu, gila. Ha. Yang tu memang gila. Bunuh aku time beli spender memang tak boleh di-tolerate langsung! Oh! By the way minah suicide bomber atas ni chun! Dan wild. Growl~

Sape-sape yang rasa nak bunuh orang tu, main game sudey. Tak payah nak carik pasal pegi bunuh orang. Sekali kena bunuh tak pasal-pasal. Dalam game kalau mati boleh restart game. Kalau real life? Sendiri mau ingat.

Recruitment opens this January

"WHAT IF UR EX SAID THIS TO U?"

As usual, Hani will bombard me with a series of lovey-dovey related questionnaire. So here goes.


1. Hi,how r ya?
-- still alive, yes. your murder attempt didn't go according to plan eh?

2. Hey! You wanna go to mall?
-- if i want to, i would have already been there.

3. I love you...
-- ...and your point is?

4. Do you want some cookies?
-- no because one day you will use it against me and put me into guilt. and stop baiting me. shoo!

5. Can you take me a picture?
-- i will have to charge according to my professional rate.

6. Help me in my homework!
-- go ask your mom.

7. Here's my gift to you
-- ouh? we do celebrate breakup anniversary too?

8. Lets just be textmates?
-- no. xmau.

9. Do u want me to buy you an ipod?
-- no. u will sulk about yourself doing me good deeds till you die.

10. Let's sit together in the bus
-- it's an executive coach. single seat, baby.

11. Hi baby
-- hi auntie

12. You still cute
-- you still ugly

13. I still love you
-- aww thanks. but i love somebody else.

14. Can i visit your house?
-- yea sure. if only you know where it is la. hahah xD

15. Do u love me?
-- for leaving me so that i can find another babe fifteen thousand time greater than you are? of course! :D

Follow these instructions: name 3 candidates on you list and ask them to complete this tag.

They are:
1. Tempura Girl
2. Cik Puan Fithri Natasha
3. Tun Mahathir Mohamad

Thursday, November 27, 2008

You know...

...I'm just tired of explaining myself.

People don't listen well. People don't empathy enough. People always come out with the phrase, "If I were you, I will...". But you are not me.

Undone laundries.

Messy room.

Unfinished works.

Aching body.

Judgmental people.

Roller-coasting health condition.

I just cannot care anymore.

I just want you to know who I am.

If only you know who I am.

Perang Pinggan Mangkuk

Tengah duduk-duduk di bilik sambil melayan lagu sekuat-kuatnya, terdengar suara orang berborak-borak di tingkat satu. Jenguk kepala, rupanya ada kaki berjuntai dari tingkap bilik atas. Oh berborak di talipon rupanya. Mungkin inilah dia yang sering dikatakan bergayut tu? Aku selalu terbayang yang bergayut tu macam ungka dengan talipon.

"Yo. Wassup yo."

So aku takde la amik pot sangat. Biar la budak nak bergayut. Tengok lenggang kakinya yang sekejap ke kiri sekejap ke kanan di atas tingkap tu seakan seperti kegatalan di celah kangkang, tapi siapalah aku untuk menilai. Lagipun aku sedang dirundung kesedihan akibat kejadian luar sangka dan luar kawal selepas aku makan tengahari bersama si dia tadi.

Jadi aku pun seperti biasa sebagai seorang lelaki, aku berkurung di dalam bilik sambil mendengar lagu sekuat-kuatnya dan bermain gitar elektrik seperti orang kurang akal demi untuk mengurangkan sedikit rasa bengang di dalam kepala otak. Nescafe satu gelas besar dah siap atas meja, rokok pun dah siap digulung. Tinggal nak minum, tinggal nak hisap.

Ade la dalam 5 minit aku berganyang dengan gitar dan speaker yang hampir meletup bila tak semena-mena aku dengar jeritan dari tingkat atas. Sejenak aku jenguk kaki tadi, dah tak ada dah berjuntai. So aku slowkan speaker dan cuba memasang telinga.


"Which part of my sentence that you didn't understand, dammit!!? I want my Ribena and I want it now!!"


"Shut up? No you shut up! YOU SHUT UP!! No! YOU listen to me!"

Oh yes. Perang laki bini dah bermula. Sebagai seorang Melayu aku cukup suka jaga kain orang lain, hendak pula yang senasib dengan aku. So aku perlahan-lahan mencangkung atas meja sambil hisap rokok dan minum nescafe manakala telinga aku difokus kepada suara di tingkat atas.

"No! You yang bersalah! You memang tak kenang jasa!"

Senyap.

"I dah macam-macam buat untuk you! Macam-macam I sacrifice untuk you!

Senyap sekejap, pastu ada bunyi macam orang hentak-hentak meja.

"Habis tu? Kenapa sampai nak menjerit-jerit kat telefon? I blom PEKAK lagi la!!"


"Hah? What? Kenot hear la wei! Can speak louder ah?"

Wah makin sedap gitu drama-nya. Makin sedap pulak Nescafe dengan rokok ni.

"You know what?! Fuck you. FUCK YOU!"

"...yeah. You too, punk."

And then senyap terus.

------------------------------------


Laki bini mana tak bergaduh? Hampir semua pasangan, kahwin tak kahwin, semua pernah bergaduh. Sedangkan pasangan gay pun bergaduh, tapi itu sekadar assumption sebab aku bukan gay dan aku tak ada pasangan sejenis.

"Okay! Okay! Raya ni kita balik kampung awak!!"

Tapi my point is, nak bergaduh pun, bergaduh-lah asalkan dapat puaskan hati masing-masing. Tapi janganlah sampai melarat sampai bernanah berkudis semua.

Selalunya kes-kes melarat ni sebab tak ada yang mengalah. Aku sebagai lelaki, aku pahamlah betapa sekeras konkritnya kepala batu aku ni bila tiba bab bergaduh. Lelaki dan ego memang dah macam rokok dengan api gitu. Tak boleh pisah.

"So. Any woman wanna mess with me today?"

Tapi yang jadi masalahnya bila yang perempuan pun nak jadi macam lelaki. Nak sama keras kepala. Mana boleh. Kalau macam tu memang tak habis la gaduh.

Kitorang lelaki ni, dah penuh masalah dalam kepala otak. Pasal kerja, pasal hidup, pasal mati, pasal duit, pasal kereta, pasal hutang, macam-macam pasal lagi la. Pasal itulah kalau boleh bila jumpa kami, janganlah carik pasal. Memang jadi punca gaduh punya la. Hah! Kan dah tak pasal-pasal.

Jadi kalau nak bercakap tu, jangan-lah berkeras sangat. Lembutkan-lah sedikit suara. Cakap perlahan-perlahan, elok-elok. Ini tidak. Nak naik suara je. Bila dimarah, merajuk. Bila ditegur, melawan. Kalau zaman dulu-dulu boleh la dicepuk sikit, tapi zaman sekarang ni jangan buat main. Karang tak pasal-pasal turun naik mahkamah. Kan dah ada Akta Perlindungan Wanita sekarang ni.


"You all jangan nak touch-touch kami ok? Kena you nanti. We all girl powah tau?"


Kadang-kadang aku sedih jugak. Kita kadang-kadang terpaksa beralah pada benda-benda yang sememangnya tak masuk akal. Ego kita dipermainkan macam Barbie Doll - dibogelkan segala pakaiannya sampai ternoda di sana-sini. Apakan daya. Sayang punya pasal, diturutkan jua.

Laki-laki ni kalau boleh tak nak selalu dengar pasal benda-benda emosional. Kami dilahirkan dengan peratusan rasional yang lagi tinggi dari emosional. Itu lumrah alam. Walau disuruh berkali-kali untuk berubah menjadi lebih sensitif, kami kurang upaya hendaknya untuk menjadi seperti yang dipinta. Lainlah kalau kami ni sekadar jantan pada rupa tapi pakai high heels pergi kerja.

Bila bergaduh, kami mengasingkan diri dari masalah. Kami akan duduk senyap meringkuk dalam bilik sebab nak melayan perasaan sendiri. Orang kata merawat hati yang duka kononnya. Bila kami tak bercakap, diam seribu bahasa maknanya kami sedang berfikirkan tentang masalah, bukan sebab kami menyampah nak bercakap dengan kamu. Bila kamu naikkan suara kepada kami, kami terasa terancam. Itu pasal kami naikkan suara kami balik. Paham?

"She's screaming at us again, Bob! Chaaarrggeeee..!!~"

Bila kami tegur, bukan kami tak sayang. Bila kami marah, bukan kami benci. Bila kami tak kata I love you bukan sebab kami lupa. Bila kami tak luangkan masa dengan kamu, bukan pasal kami fedap tengok muka kamu.

Kami sayang kamu. Sayang sangat. Tu pasal bila kamu buat salah, kami tegur. Bila kamu buat silap, kami marah. Sebab sayang. Kalau tak sayang kami dah blah lama dah.

Janganlah selalu push kami sangat.


"I said DON'T PUSH!"

Jadi harap perempuan-perempuan yang panas baran ni, bersabarlah. Kami berusaha hari-hari untuk baiki hidup kami dengan kamu. Apalah salahnya cakap lembut-lembut, jangan hari-hari asyik nak timbulkan konflik pasal benda kecil-kecil, jangan nak emosional selalu, jangan asik nak naik angin selalu, naik suara selalu dan segalanya-lah lagi.

Baru-lah kami sayang!

Wednesday, November 26, 2008

Entah

Entah.

Kepala yang satu ini bagaikan sudah gagal berfungsi untuk terus berkarya. Kalau dahulunya tulisan aku pernah jadi tatapan wajib beberapa kenalan, kini ia bagaikan satu tinggalan yang menjadi kenangan. Idea masih banyak, namun caranya tidak jua muncul untuk aku sampaikan dalam bentuk yang boleh difahami ramai. Atau cukup sekadar untuk difahami oleh segelintir yang berfahaman sehaluan.

Kadangkala keinginan itu ada. Keinginan itu sentiasa ada. Masalahnya bila hendak diolah menjadi satu bicara mudah agar dapat dikongsi bersama yang lain. Kita bukan berlainan bahasa, namun adakalanya apa yang aku cuba sampaikan ditelaah bukan sepertimana yang aku inginkan. Gaya pemahaman yang lemah, atau aku seorang yang lemah dalam menyampaikan?

Penulisan yang bersikap individualistik dari penulis indivual yang berpemikiran bebas tanpa perlu menjadi pengikut mana-mana pihak; satu utopia yang pernah aku kecapi satu ketika dahulu.

Susah juga jadi penulis ya.

Adakalanya tulisan yang dihasilkan menjadi satu ikutan, tidak kurang juga menjadi satu bahan tawaan orang. Satu realiti yang terpaksa dihadapi oleh ramai penulis muda yang baru hendak berkecimpung dalam berkarya. Seringkali menjadi senjata yang menusuk terutama oleh mereka-mereka yang iri hati. Iri hati bukan apa; hanya kerana mereka tidak mampu menghasilkan satu bentuk seni sepertimana yang dihasilkan oleh orang-orang yang mereka perangi.

Biasalah manusia. Mana boleh hidup senang melihat orang lain senang-lenang.

dan tiada apa yang lebih membunuh selain hasil tulisan tangan sendiri dijadikan senjata makan tuan.

Entah.

Monday, November 24, 2008

On Feminist Male

Let's talk about 'lelaki lembut'.

I purposely remind everyone here to be careful with your own judgment and thoughts, and even worst your mouths. If you think that you are apprehended to take the precautions, then you're fine. But if you choose to damn these sets of people because they dont fit into your criteria of community, then you're fine too. No problem. It's fine because it is you.

Baby is like a white sheet yet to be painted. My simple way of understanding these kain putih, lakar whatsoever thing is this:

1. we were borned naked clean from anything. like a clean sheet, true?

2. some say we are the one who paint our own canvas, true?

3. but some people say that parents ought to paint the kids canvas too, true?

so my questions:

Why the hell the parent did not do anything to straighten things up when the kids are still at their early years? Yes parent paint their kids canvas. Get real la, don't tell me all you've got today has nothing to do with your parents.

And yes, before you start pumping all your hatred towards these people, let me ask you a very simple question; what if it happens to your family members? would you defy them the way you did here? do you put an entire damnation towards them because you hate them the way you hate here?

or just another typing day; easily sled away from the keyboard and "hey! it's okay"? Bah.

Same like them too. It is them. Fine we choose to tell them that it is not right. And then what? We smash them? Throw bricks at them? Go barbaric like people in those movie where a lady was kicked and smashed to death by a couple of guys just because she embarrassed the family?

The subject concerns UTP, based on my prior justification of observation made by me myself and pretty much everybody else. So, anybody have seen any guy in lady clothes around? I know I did. To some of you maybe 'Gang Gay-B' rings a few bells. Roaming around 2003 to 2005 if I am not mistaken. They wear those girls clothing. But what did we do to them? We tell them, and that's it.

What do you expect? Beat them up? Or you know, be a Malay hero and scream the crap at them while your so called supporters 'datang meneman dan bersorak' behind you? Well that's only when you're with your group. What if you were alone? Will you stand up by yourself against this people? What if you have a family member that is 'lembut' whatsoever, would you stand up to them and tell what you're telling me today?

Would you read the Quran verses to them? The hadith? Would you attend them and advice them? how do you make them understand the verses? make them accept the understanding? how to manipulate their thinking? You cant obviously expect them to think brilliantly like you (this you here, means generally speaking, ok?) are; remembering verses, memorising hadith, being a good muslim, tick tock prejudice whatsoever, macho man, sinthetical thinker etc.

Being feminine is always natural. They have extra progesterone and estrogen in their male bodies that superseeds the testosterone. How is not natural is that? Can you prove to me that if i feed you with diabolical estrogen pills for a week plus, and still you can maintain being masculine? there is an explanation why they are becoming that way. look at their faces; less facial hair. look at their breasts; slightly a set of showing nips n boobies. look at their skin complexion; clear n fair. so what does all this? estrogen. they have excess estrogen. my solution? pump them with IV testosterone and they'll do fine.

But then this country have laws. So why do we bother to enforce them by ourselves to the extreme proximity? Let the ones who have the job do it. I mean hey, we're here for a reason. We're not that brilliant in engineering either. So focus one thing at a time.

They have something wrong in their bodies for God's sake. The adrenal glands, thalamus, thyroid glands - these glands secrete one too much feminine hormone that changes the male representative in one into that of a females'. This system has to be critically understood before just saying that there is no longer any way to change these 'confused' gender into its real place.

I tell this here because i want to really see how far you can go against these people. How strong are you according to your words, or are you just another limp who writes like a bloody-f dabel star king big time journalist but in real life you're nothing but a poser. Im not saying you tho. You're not a poser arent you?

Cinta Coretan dan Coretan Cinta



Kali ini aku memilih untuk menulis dalam bahasa ibunda.

"the fact is, aku sangat enjoy baca apa kau tulis walau aku tak kenal kau, tak tahu kau. "

Orang kata kalau tak kenal maka tak cinta.

Coretan sepertimana yang tertinta dalam tulisan italik di atas datang dari seorang perempuan yang tak pernah aku kenal, seingat aku sehingga ke hari ini. Tiada apa yang istimewa pada tulisan itu, nothing. Kosong. Plain.

Tapi dalam kekosongan itu ada bisa.

IPB Image
Kosong - courtesy of Kabir Bhatia's Sepi The Movie


Jarang sekali aku melihat kembali pada segala macam tulisan aku yang panjang-panjang. Pada aku, apa yang aku tulis, khususnya kisah-kisah pendek cinta (bukan cinta pendek) di Grapevine dan K5 satu masa dahulu sehingga ke hari ini hanyalah satu coretan pena. Tiada yang istimewa. Hanya sekadar meluahkan apa yang terbuku di hati sahaja.

Tapi aku lupa. Selalunya tulisan yang berperasaan ini ada pembacanya. Ada pengikutnya. Ada peminatnya. Hendak pula kalau tulisan itu menyentuh hati.

Aku tau, kebanyakan tulisan aku menyentuh hati. Dan baru aku sedar sejauh mana tulisan aku berjaya menautkan seramai mana pembaca dari segenap umur dan bangsa. Aku mulai nampak sejauh mana penulisan aku berjaya membuatkan ramai sedar betapa pentingnya cinta dalam dunia. Pandemic.

Jadi bila aku kembali kepada tulisan-tulisan aku - tentang tasha, awin, milia yasmin, alia dan lain-lain - aku terasa seperti adanya rindu yang menunggu. Seolah adanya penantian di setiap barisannya, menunggu kepulangan aku yang sekian lama tidak hadir melawat. Dan seperti selalu, apabila tulisan-tulisan lama ini diselami semula, kenangan silam datang menyeksa. Satu demi satu datang menyucuk.

Tapi sekadar kenangan. Lupakan.

Ada beberapa kenalan (ada jugalah yang tidaklah kenal sangat pun) datang berjumpa meminta panduan dan petua menulis. Kononnya hendakkan ramuan rahsia - the secret recipe - untuk menghasilkan karya-karya seperti yang pernah mengetuk banyak pintu hati sejak sekian lama. Kononnya dengan menghasilkan karya dengan sentuhan ilusi mimpi, akan muncullah satu jenis senjata yang mampu meruntuhkan tembok ego yang dipunyai suatu makhluk yang dinamakan perempuan.

Soalnya pendek saja. Macam mana mahu menulis dengan sekian talent sehingga mencairkan perasaan wanita?

Jawabnya pun pendek saja. Selami perasaan sendiri, luahkan apa yang terbuku, rendahkan ego 'machismo', dan jadilah sedikit sensitif. Dan semestinya kenalah baca sedikit contoh-contoh yang ada di sekeliling. Aku pun dulu menuntut juga.

Kita bercinta bukan hendak sehari dua, dan jadinya pun bukan sehari dua. Point is, you have to be there for each other.

IPB Image
Being there for each other - courtesy of Kabir Bhatia's Sepi The Movie


"Dalam setiap perkahwinan, ramuan dia mesti betul - garam dia kena cukup, asam dia kena cukup." Afdlin Shauki; Sepi; Khabir Bhatia 2008.

Dan garam serta asam ini, kita yang memilihnya. Kita yang menambahkannya. Kalau terlebih garam, kena lebihkan airnya. Kalau tidak nanti masin sangat, darah tinggi. Kalau terlebih asam, renehkan sikit dengan gula. Kalau tidak nanti masam mencuka, sakit perut pula. Manis sangat juga tak elok, kencing manis. Jadi bersederhanalah, tapi tak salah kalau sekali sekala masamkan sikit, atau masinkan sikit, atau maniskan sikit. Tapi jangan lupa, selalunya kita lupakan yang pahit, sedangkan kita semua tau yang pahit itu selalunya ubat.

Jadi bagi yang bercinta itu, luangkanlah masa untuk bersama seketika. Tidak perlu banyak, tidak perlu selalu. Tidak perlu ke Ipoh, beli yang indah-indah, makan yang mahal-mahal. Tidak perlu hadiah, tidak perlu ayat tersusun.

Cukuplah sekadar duduk bersama memerhatikan hari hujan. Atau melihat riak air di tasik kala matahari terbenam. Atau di bawah teduhan pokok menyaksikan langit.

IPB Image
Spend your time together - courtesy of Kabir Bhatia's Sepi The Movie


Kadang-kadang dengan memunculkan diri di bawah sekaki payung bersama secawan air coklat panas di tangan ketika hari hujan lebat menunggu si dia pulang dari kelas sudah cukup untuk mencairkan dirinya. Atau dengan meninggalkan sedikit coretan di celah-celah helaian tisu miliknya, catch her by surprise. Atau menyelitkan sehelai nota di dalam buku teks yang dibawanya ke kelas? Kala dirinya ada kelas pada waktu pagi, bagus bukan kiranya disediakan dua keping roti bakar dilapisi sapuan seri kaya dan mentega?

Kerana bagi aku, tiada apa yang lagi mahal dalam dunia ni selain kebahagiaan yang terlihat di dalam senyuman orang yang kita sayangi. Setuju?

Post-Relationship Blunders

Lamunan cinta dan kemudiannya tamparan dusta memang sesuatu yang cuba aku elakkan. Namun kadangkalanya kita manusia perlu diajar dengan cara yang agak kasar. Baru melekat dalam kepala, kata bapak saya.

Cinta datang silih berganti.

Dan setiap kali cinta itu blah, dalam hati tak usah cerita. sakit macam mana, pedih macam mana, marah macam mana. Temper sepanjang masa. Hendak pula kenangan lama datang mencucuk. hendak pula orang keliling buat perangai. Bawa mulut. Biasalah, joyah kelas tiga.

Masa tu, kiranya kalau si dia yang meninggalkan tu ada di depan mata, mau disiat-siat kulit mukanya dengan hanya menggunakan kuku dan jari jemari yang sama satu ketika dulu menyentuh dirinya dengan kasih sayang. Kononnya-lah. Okay, i was exaggerating, but you get what i mean.

Dendam berlipat ganda.

Tapi as time goes by, semuanya lenyap sendiri. dan yang paling di luar sangka, satu demi satu yang dulunya pergi datang kembali. Ada yang menegur di YM. Ada yang menegur di kafe. Juga yang menelefon. yang menagih simpati pun ada. Yang cuba menyogok dengan kisah lama pun ada juga. Kalau mahu yang kasar sikit, ada yang menjemput ke majlis kahwin pun ada!

Tapi itulah. Rezeki masing-masing.

Dari soal berkawan, tak ada yang mustahil. Semua di dalam kepala. Tepuk dada tanya selera. Niat di hati macam mana. Apa kata akal, apa soal nafsu.

Terkadang, kembalinya mereka ada agenda tersendiri. Seperti yang aku suluhkan di atas tadi-lah! Kalau sekadar kawan, tak apalah. Kalau mana anda yang jenis setia menunggu selepas dia pergi dan entah macam mana si dia kembali semula ke pangkuan setelah sekian lama, itu namanya merpati hinggap di jendela. Ambil frying pan, hempuk, goreng tepung terus. Jangan kasi lepas. Rezeki depan mata kata orang, berkat kesabaran dan kesetiaan. Tapi jangan baru nampak kelibat burung, dipipis cili di pinggan. Selagi belum pasti jangan berharap sangat. Karang Sembilu II jadinya.

Tak kurang juga yang datang balik sebab hendak tunjuk teman baru. Kalau itu macam punya cerita, biar sajalah. Jangan pula korang carik teman baru sebab hanya untuk tampil 'masih bersaham, masih mengancam!'. Kesian anak orang dimain-mainkan. Cinta biar betul2. jangan bercinta hanya kerana untuk menunjuk kepada si dia yang, 'hey, kao ada teman, aku pun ada-lah!'. Itu sialan namanya.

Cuma satu-lah, perempuan ni susah lupakan orang yang pernah buat dia ketawa, buat dia bahagia. Walau sekadar kenangan, dia mesti terkenangkan. Tapi kalau hati jenis batu konkrit bertetulang yang diperkuat, itu memang tak boleh buat apa-lah. Termasuk la yang jenis cepat lupa, type Gillette Razorblade, type bloodsucker, type hye-hye bye-bye, type female dog dan lain-lain.

So kepada yang baru clash dan rasa nak sepak terajang ex anda, sabar-sabarlah. Aku pun bukanlah penyabar sangat pun. Tapi apa-lah yang boleh dibuat. Tunggu dan lihat saja-lah.

(sebab tak ada apa lagi yang lebih menarik daripada melihat ex anda satu hari nanti datang melutut menjilat kahak dia kembali - tapi jangan berharap sangat. ini pun pikiran x baik ni. masing-masing dah sunat, sendiri pikir-lah ya? aku ni pencetus idea saja. baik buruk sendiri akal ada)

oh ya. miza kari^ayam sudah bertunang 23 haribulan ni. tahniah miza.

Recapping Up

Of current works, CGPA and other reminiscences


Been some time since I last updated this very page of mine.

ETP ended yesterday, well at least on the presentation parts, even though there are still five groups or such that still await their turn to present due to some complication that happened yesterday. Saw some faces i knew yesterday but I didn't have the time to catch up for a chat or two, and I am sorry for that. Running up and down circling block 16 to 17 to 18 and back again was not something I am practically able to do. Have to patch up some of my belly parts, I guess.

After this, it will be all just another day of documents housekeeping. Which is boring, very, of course. OBE results, ETP marks, et cetera. There has been some offers to assist the FYP committee, and I think I might grab the opportunity since I have nothing to do at the moment. The gasifier design is ready, and all I need to do is to prepare some write-ups for the next year National Symposium, end-of-year seminar, publish some papers and wait for graduation. My, only if my degree can be done this fast before.

Looking forward to PhD, well I could have sworn that I can be quite optimistic. Maybe, maybe not - still I am thinking over it. The offer is good, but since the energy industry booms at the least expected rate, i think I could spare some time doing my GA before i accept the offers i recently got from the working field. The offer is tremendously good. So they say, when you have a master qualification, nobody really care about the CGPA anymore.

Looking back at time, I was just among the average students. Nothing great about the number that represents my academic capability. In fact, I do not give much attention to it. Probably because I have my attentions at other things, especially that laser particle counter they tried so bad to hide in one of the USM blocks. And that bloody big incinerator that eats like a monster, turning goods into ash in the matter of minutes under extreme heat combustion process. And that bloody pool of water so deep that the rumor says if it collapses the whole underground concourse area of Chancellory Building will be flooded.

Wicked.

That's why i followed on my instinct to get into research. To help mankind. To invent something so that our lives can be a little bit easier. To improve the world for a better tomorrow. And I have proved it. I have proved that we can generate daily electricity and even run an engine, using only agricultural residues. Ever think of running your car using a bunch of burning leaves, sticks, branches and logs? Hey we can challenge the hydrocarbon nowadays, man. And that's pretty powerful.

It is not always quality that we always lived on. There are always qualities in everything. To some, a bank robber possesses the least quality of humanity we could find in him, but to other small time robbers, that bank job guy really have balls to do it. A very high quality robber he is, then. See how perspective does its job?

But yes, to me CGPA is nothing abut a set of decimals that convey the positive message as long as it gains its value close to maximum. Hell my grandfather and my dad was the architects, the engineers, the construction labors, the piping man, the electricians, the gardeners, the painters, the contractors and pretty much everything else when they built that house in Kampung Datuk Keramat, where I used to throw stones at Muhaimin (and I pretty much always saw CERBERUS too) when they walked the road along the neighborhood. And surprisingly up until today the house stands still; the foundation never collapse; the piping works never fail; the roof never flew off.

Both of them have no CGPA. Only some slapping from torturous life that made them wiser over time.

So, frankly speaking, don't feel bad if them the bad people call you stupid or underrate your academical performance. There must be something special in you, which you yourselves have to find and work on, that will make you different from other people. THERE MUST BE SOMETHING. Those with low CGPA, don't feel bad. Those who haven't got to hear any internship offer from companies because of having low CGPA, don't feel bad. Those who have difficulties graduating because you need to complete your hours as stated to fulfill your low CGPA, don't feel bad. Those who graduated but still with no job to begin with because of low CGPA, don't feel bad.

Don't feel bad at all.

Because in life you can always do something else. I am one of the living example. So do you still want to brag about CGPA after all, you smart guy with thick spec, bad hairdo, no girlfriend, no taste of culture, immature and with nothing else but a set of number to be proud of?

Frankly speaking, think again.