Followers

Mighty Jacksparrow is an Earth-based sub-intergalactic blogger who enjoys writing and in the same time entertaining his ever-amusing will-kill-to-read fans with sensationally hilarious and at times dramatic musings. This blog offers endless ideas and results; they might be charming most of the times but could be offending in some others. Therefore, it is always noble to remind that if you enjoy the pieces, carry on reading, but if they upset you, do quietly leave like the evening breeze and not like exploding diarrhea, which exactly what you will look like if you ever lose it on me. Enjoy! :D

Thursday, November 27, 2008

Perang Pinggan Mangkuk

Tengah duduk-duduk di bilik sambil melayan lagu sekuat-kuatnya, terdengar suara orang berborak-borak di tingkat satu. Jenguk kepala, rupanya ada kaki berjuntai dari tingkap bilik atas. Oh berborak di talipon rupanya. Mungkin inilah dia yang sering dikatakan bergayut tu? Aku selalu terbayang yang bergayut tu macam ungka dengan talipon.

"Yo. Wassup yo."

So aku takde la amik pot sangat. Biar la budak nak bergayut. Tengok lenggang kakinya yang sekejap ke kiri sekejap ke kanan di atas tingkap tu seakan seperti kegatalan di celah kangkang, tapi siapalah aku untuk menilai. Lagipun aku sedang dirundung kesedihan akibat kejadian luar sangka dan luar kawal selepas aku makan tengahari bersama si dia tadi.

Jadi aku pun seperti biasa sebagai seorang lelaki, aku berkurung di dalam bilik sambil mendengar lagu sekuat-kuatnya dan bermain gitar elektrik seperti orang kurang akal demi untuk mengurangkan sedikit rasa bengang di dalam kepala otak. Nescafe satu gelas besar dah siap atas meja, rokok pun dah siap digulung. Tinggal nak minum, tinggal nak hisap.

Ade la dalam 5 minit aku berganyang dengan gitar dan speaker yang hampir meletup bila tak semena-mena aku dengar jeritan dari tingkat atas. Sejenak aku jenguk kaki tadi, dah tak ada dah berjuntai. So aku slowkan speaker dan cuba memasang telinga.


"Which part of my sentence that you didn't understand, dammit!!? I want my Ribena and I want it now!!"


"Shut up? No you shut up! YOU SHUT UP!! No! YOU listen to me!"

Oh yes. Perang laki bini dah bermula. Sebagai seorang Melayu aku cukup suka jaga kain orang lain, hendak pula yang senasib dengan aku. So aku perlahan-lahan mencangkung atas meja sambil hisap rokok dan minum nescafe manakala telinga aku difokus kepada suara di tingkat atas.

"No! You yang bersalah! You memang tak kenang jasa!"

Senyap.

"I dah macam-macam buat untuk you! Macam-macam I sacrifice untuk you!

Senyap sekejap, pastu ada bunyi macam orang hentak-hentak meja.

"Habis tu? Kenapa sampai nak menjerit-jerit kat telefon? I blom PEKAK lagi la!!"


"Hah? What? Kenot hear la wei! Can speak louder ah?"

Wah makin sedap gitu drama-nya. Makin sedap pulak Nescafe dengan rokok ni.

"You know what?! Fuck you. FUCK YOU!"

"...yeah. You too, punk."

And then senyap terus.

------------------------------------


Laki bini mana tak bergaduh? Hampir semua pasangan, kahwin tak kahwin, semua pernah bergaduh. Sedangkan pasangan gay pun bergaduh, tapi itu sekadar assumption sebab aku bukan gay dan aku tak ada pasangan sejenis.

"Okay! Okay! Raya ni kita balik kampung awak!!"

Tapi my point is, nak bergaduh pun, bergaduh-lah asalkan dapat puaskan hati masing-masing. Tapi janganlah sampai melarat sampai bernanah berkudis semua.

Selalunya kes-kes melarat ni sebab tak ada yang mengalah. Aku sebagai lelaki, aku pahamlah betapa sekeras konkritnya kepala batu aku ni bila tiba bab bergaduh. Lelaki dan ego memang dah macam rokok dengan api gitu. Tak boleh pisah.

"So. Any woman wanna mess with me today?"

Tapi yang jadi masalahnya bila yang perempuan pun nak jadi macam lelaki. Nak sama keras kepala. Mana boleh. Kalau macam tu memang tak habis la gaduh.

Kitorang lelaki ni, dah penuh masalah dalam kepala otak. Pasal kerja, pasal hidup, pasal mati, pasal duit, pasal kereta, pasal hutang, macam-macam pasal lagi la. Pasal itulah kalau boleh bila jumpa kami, janganlah carik pasal. Memang jadi punca gaduh punya la. Hah! Kan dah tak pasal-pasal.

Jadi kalau nak bercakap tu, jangan-lah berkeras sangat. Lembutkan-lah sedikit suara. Cakap perlahan-perlahan, elok-elok. Ini tidak. Nak naik suara je. Bila dimarah, merajuk. Bila ditegur, melawan. Kalau zaman dulu-dulu boleh la dicepuk sikit, tapi zaman sekarang ni jangan buat main. Karang tak pasal-pasal turun naik mahkamah. Kan dah ada Akta Perlindungan Wanita sekarang ni.


"You all jangan nak touch-touch kami ok? Kena you nanti. We all girl powah tau?"


Kadang-kadang aku sedih jugak. Kita kadang-kadang terpaksa beralah pada benda-benda yang sememangnya tak masuk akal. Ego kita dipermainkan macam Barbie Doll - dibogelkan segala pakaiannya sampai ternoda di sana-sini. Apakan daya. Sayang punya pasal, diturutkan jua.

Laki-laki ni kalau boleh tak nak selalu dengar pasal benda-benda emosional. Kami dilahirkan dengan peratusan rasional yang lagi tinggi dari emosional. Itu lumrah alam. Walau disuruh berkali-kali untuk berubah menjadi lebih sensitif, kami kurang upaya hendaknya untuk menjadi seperti yang dipinta. Lainlah kalau kami ni sekadar jantan pada rupa tapi pakai high heels pergi kerja.

Bila bergaduh, kami mengasingkan diri dari masalah. Kami akan duduk senyap meringkuk dalam bilik sebab nak melayan perasaan sendiri. Orang kata merawat hati yang duka kononnya. Bila kami tak bercakap, diam seribu bahasa maknanya kami sedang berfikirkan tentang masalah, bukan sebab kami menyampah nak bercakap dengan kamu. Bila kamu naikkan suara kepada kami, kami terasa terancam. Itu pasal kami naikkan suara kami balik. Paham?

"She's screaming at us again, Bob! Chaaarrggeeee..!!~"

Bila kami tegur, bukan kami tak sayang. Bila kami marah, bukan kami benci. Bila kami tak kata I love you bukan sebab kami lupa. Bila kami tak luangkan masa dengan kamu, bukan pasal kami fedap tengok muka kamu.

Kami sayang kamu. Sayang sangat. Tu pasal bila kamu buat salah, kami tegur. Bila kamu buat silap, kami marah. Sebab sayang. Kalau tak sayang kami dah blah lama dah.

Janganlah selalu push kami sangat.


"I said DON'T PUSH!"

Jadi harap perempuan-perempuan yang panas baran ni, bersabarlah. Kami berusaha hari-hari untuk baiki hidup kami dengan kamu. Apalah salahnya cakap lembut-lembut, jangan hari-hari asyik nak timbulkan konflik pasal benda kecil-kecil, jangan nak emosional selalu, jangan asik nak naik angin selalu, naik suara selalu dan segalanya-lah lagi.

Baru-lah kami sayang!

No comments: