Followers

Mighty Jacksparrow is an Earth-based sub-intergalactic blogger who enjoys writing and in the same time entertaining his ever-amusing will-kill-to-read fans with sensationally hilarious and at times dramatic musings. This blog offers endless ideas and results; they might be charming most of the times but could be offending in some others. Therefore, it is always noble to remind that if you enjoy the pieces, carry on reading, but if they upset you, do quietly leave like the evening breeze and not like exploding diarrhea, which exactly what you will look like if you ever lose it on me. Enjoy! :D

Thursday, February 26, 2009

Hal Sabar dan Hilang Sabar

Lelaki bila bab sabar, senang saja. Kesabaran laki-laki umpamanya air yang sedang dijerang. Kecil atau besar api di bawahnya, satu hari nanti air itu pasti akan menggelegak.

Jadi jangan curah methanol dekat api yang tengah menjerang kesabaran aku sekarang.

* * *

Di luar sana hujan.

Dah lama tak main hujan. Aku berjalan hampir satu kilometer di dalam hujan yang agak lebat sebentar tadi hanya untuk puaskan hati sendiri. Kau orang tau aku suka hujan kan? Aku tinggalkan kereta di satu tempat yang sangat bererti bagi aku sebelum menapak balik menempuh kesejukan malam dan bayu angin yang dingin menggigit tulang.

Sepanjang jalan ada juga budak-budak perempuan berpayung menjeling-jeling. Juga laki-laki yang menatap ke arah aku yang kuyup sudah ketika itu. Heh. Peduli apa aku. Kalau kau juga mau main hujan, silakan. Kalau tak mau, kau orang boleh pergi mampus.

Sejak tangan aku patah, aku cepat ambil hati dengan orang. Mungkin sebab aku rasa diri ini tak sempurna. Aku cepat meradang dan naik darah.

Minggu ini aku ada dinner. Kena pakai baju formal. Maka keluarlah sut hitam kebanggaan aku sekali dengan seluarnya. Neck-tie berwarna biru mewah dan baju kemeja putih. Dan aku pun berangan-anganlah hendak melawa malam tu.

Sekalinya pihak penganjur kata tema malam itu adalah warna emas. Tadi. TADI.

(Masa ini aku dah mula meradang)

Kemudian ada pula post party yang disertai kumpulan band di tepi kolam renang sebuah resort golf terkemuka di negeri Perak. Aku expect post-party di bistro untuk duduk, minum kopi dan hisap rokok sambil makan affogato sebab dah tentu aku pakai sut malam tu. Kalau casual dinner lepas tu band, itu aku paham. Kalau formal dinner lepas tu open up the ballroom, itu aku paham. Kalau English-style dinner lepas tu cameo-social dengan cocktail party tepi kolam dengan band instrumental main bass dan biola, itu aku paham.

Tapi kalau formal dinner lepas tu gig post party, itu aku meradang.

Orang terkinja menari, aku nak buat apa? Menari juga? Pakai sut? Kepala hotak. Tangan aku patah ni, tak nampak? Takkan aku nak duduk main air di tepi kolam? Karang aku balik kata aku kurang ajar pulak. Kalau tangan aku elok, boleh juga aku masuk driving range atau putting green ke apa.

Dan bila aku suarakan kebimbangan aku untuk berpakaian sesuai malam itu tapi aku yang kena balik, ha, itu sudah cukup syarat untuk aku mengamuk.

Jadi silakan beri aku pedoman untuk bersabar dan cara-cara untuk aku hadapi masa-masa sukar sebegini, wahai pembaca sekalian, sebelum air jerangan aku kering meruap.

Pelajaran Untuk Hari Ini

Jangan tunjukkan pisang emas yang dah masak ranum di hadapan seekor beruk jantan alpha yang kelaparan sejak seminggu lalu kalau anda tak ada niat nak bagi seketul pun pada beruk tu.

Kerana beruk itu bukan saja akan siat kulit muka anda, tarik keluar rahang anda, pecahkan tengkorak anda, tarik mata anda keluar dari soket, bakar tubuh badan anda, kencing di atasnya, bakar sekali lagi sebelum makan pisang tadi dengan rasa puas.

Dan jangan rasa anda terlepas lari jika beruk itu berada di dalam sangkar ketika anda menyakatnya, kerana jikalau satu hari ia terlepas, perkara pertama ia buat adalah menghempuk kepala anda sampai berkecai.

Anda tak tau dendam beruk lapar macam mana. Nak nak kalau beruk tu mengalami patah tangan kanan atau mana-mana kecederaan di bahagian badan lain.

Paham?

Pernahkah Anda Jumpa Benda Macam Ini?

Pernah tak engkau orang berjalan ke kelas di pagi hari, kemudian terdengar riuh rendah dari jarak tiga batu jauhnya dari tempat engkau orang berdiri? Kemudian kau nampak golongan laki-laki berarak bergelak ketawa bising-bising? Dengan baju lusuh, jeans yang rupanya macam kain lap kaki, berselipar jamban warna-warni dan kadang-kala topi hip-hop yang ada jaring-jaring di belakang tu menutup rambut yang tak bersikat?

Jangan nak tipu. Mesti ada.

* * *

"Kalau dengan datuk aku ya, udah lama kena pancung sorang-sorang."

Sambil menghirup kopi panas di kafe bertemankan Ruwak, aku melihat gelagat sakan golongan itu berjalan membuat hu-ha di pagi Rabu. Sehabis Ruwak bertutur tadi, aku membuat senyum kecil.

"Iya ka Ruwak?"

"Iya. Macam dayak jak aku lihat."

Ruwak adalah seorang laki-laki berketurunan Iban dari Sarawak. Di badannya ada tatu tradisional Iban. Panas barannya empat puluh kali ganda baran aku. Datuknya dulu seorang headhunter yang sering bawa balik kepala orang untuk digantung di siling rumah.

Rumah aku cuma ada kipas saja di siling.

"Orang macam gini bisingnya jak yang lebih. Kalau seorang mana berani," kata Ruwak.

Betullah tu. Kadang di kelas, mereka sering buat bising di belakang, buat riuh-rendah gelak ketawa. Rasanya mereka tak dapat perhatian yang cukup ketika di usia kecil dulu. Itu yang jadi attention whore tu.

Aku pun tak paham apa megahnya jalan ramai-ramai, buat bising sambil usha awek lalu-lalang macam orang kelaparan tengok nasi. Lepas tu swit-swit dan gelak-gelak. Hairan. Lepas itu buka lagu di telefon bimbit kuat-kuat dan berlagak macam penyanyi utama, walhal suara adalah sedap sedikit daripada bunyi kentut ketika cirit-birit.

Itu belum kira ketika megahnya mereka mencarut. Selalunya kalu mereka kata 'Fakk' tu kira dah sehabis otailah kiranya.

Dan selalunya mereka ini membenci golongan yang pandai sedikit daripada mereka. Mereka gelar show-off. Sedikit ironi rasa saya. Kalau kita bijak berbahasa Inggeris, hah, siaplah.

Bila di dalam kelas, mereka buat lawak bodoh tak ada kelas langsung dan gelak berguling-gedentang. Kadang sampai naik menyampah pun ada.

Dalam kelas aku, ada yang gelak-gelak bila aku sebut burette dan pipette. Kalau budak umur 10 tahun aku fahamlah.

Mesti korang ada pernah jumpa golongan begini kan? Apa pendapat anda?

"Kalau kau tanya, kamek kata pancung aja. Aman sikit idup kamek."

Itu kata Ruwak. Kata kau orang?

p/s: Teka-teki untuk hari ini: Bila masanya kancil jadi babi? Silakan, silakan.

Tuesday, February 24, 2009

Emo.


Malam ini pertama kali aku terasa begitu sendirian.

Duduk di bingkai penghadang jalan besi di tepian blok kediaman makin membuatkan aku tertekan. Sejuk di luar bagai mencengkam namun kaki masih tidak mahu berganjak. Orang lalu-lalang tidak dipeduli.

Perut lapar. Kepala berat, mungkin kerana terkena hujan tadi petang. Tapi pedih di hati menewaskan rasa lapar dan pening yang ada. Begitu kuat penangan emosi.

Hari ini aku cuba membancuh kopi. Tumpah semuanya di atas meja - gula serbuk kopi segala.

Hari ini aku cuba menulis. Entah apa rupa.

Hari ini aku cuba menggantung baju. Jatuh semuanya.

Hari ini aku cuba menyapu. Terlempar habuk ke sini sana.

Hari ini aku cuba berdua. Tapi aku bersendiri.

Hari ini aku cuba mencuba. Aku gagal lagi.

Tapi yang paling mengecewakan adalah bila mengetahui yang aku ini rupanya mengecewakan orang lain lagi selain diri sendiri.

Bila aku membenarkan orang lain mengherdik aku di hadapan orang lain.

Bila aku membiarkan diri ini kesejukan, bersendirian.

Bila cacat begini, hati dan perasaan tak ada siapa peduli, bukan?

Tuesday, February 17, 2009

Fesco Photography Assignment: The Changing Room

I covered this assignment in the Green Room located at the basement level of the Chancellor Hall where the UTP Performing Art Group Contingent was having their preparation ready for the event. There were two of us photographer, covering the activities in the Green Room from 4.00pm till 7.30pm on February the 14th 2009.

The preparation covered the makeup and costumes set up.

Almost two hundred pictures were taken, and here are some of the moments managed to be captured from my 18-200mm Nikkor VR Lens powered by Nikon D50.


Applying colors on dancer's face, enhancing an already a beauty.


Male dancer with his head apparel.


Preparing the hair with extreme care.


The makeup artist on duty at all seriousness.


Fresh layer of makeup still evidently visible on this female dancer's face while waiting turns for further makeup application.


Male dancer on makeover work.


Full with confidence.


Body accessories lining up waiting to be applied on dancer's main clothing.


Main clothing being set on with the help of UTP dance choreographer.

Wednesday, February 11, 2009

Of Being A Photographer

Looking back into time, it has been almost 3 years since I have been into this photography field.

And today is the day when I bought my first camera 3 years back. Just a simple point-and-shoot camera by BenQ. Nothing really great about it, just a sleek design and great pixels, dot-per-frame count. The experience I had with the camera was very little, since it was stolen not nearly three months after i purchased it.

Then I moved on and bought myself a decent point-and-shoot Panasonic Lumix FX-10. The sensor was rubbish of course, but one thing I like about Lumix was and still its Leica-made Vario-Elmarit lense. Better picture with great color and sharpness. I fell in love with it straight away.

From then on, I got serious with photography. I learned the fundamental rules, the techniques, the skills, and other relative knowledge about photography. I started to make friends with other photographers and changed relationship fast. In less than a year, I could say that I was practically savvy about my camera and its capability.

A year plus went on and I decided to replace my FX-10 with another Lumix, but from a prosumer-class camera. I bought myself an FZ-18 by selling off my beloved FX-10. Cost me around RM1500 but the happiness I got was priceless. Now that I have quite a reliable camera, I started shooting around, producing endless of priceless captures over the years.

It took a while for me to get along with other hardcore photographers especially those with great equipments but I had to overcome the inferiority. After so much hardships and too many bitter moments to even be told, I am now here, acknowledged by relatively larger group of people who appreciate my photography works, and the number of these fans increases slowly but constantly year to year.

I do thank you all for being with me all this while. I will work harder to bring you more images that will make your day, because nothing is more rewarding than to make someone's day using whichever talents that one has in order to make the world a better place.

To those of you who want to tag along, I do not mind to teach you about photography. As long as you do have the patience that it takes, I am always here to guide you. Who knows, one day you could be better photographers too.


During UTP Photomafias Meeting 2009

Thursday, February 05, 2009

Kekejaman A'an Terhadap Aku

Once you've been tagged, you have to write a post with sixteen random things, habits or goals about you. At the end, choose six people to be tagged, listing their names and why you chose them. Don’t forget to leave a comment (“You’re tagged!”), and to read your blog, you can’t tag a person who tagged you. Since you can’t tag me, let me know when you've posted your blog, so I can see your weirdness.

An omen by Matthew Paulina.

So here goes.

* * *

1. Aku paling suka menulis. Dan bila aku menulis aku perlu dengar muzik, minum kopi dan hisap rokok. Kurang satu daripada tiga tersebut dan mood aku akan hilang serta merta.

2. Aku suka kucing. Mak aku kata aku terkenan kucing sebab masa dia mengandungkan aku dulu dia bela berbelas ekor kucing, even sampai sekarang pun. Itu pasal aku sering dilihat tidur bergulung dengan sebelah tapak tangan dibengkokkan ke dalam menghampiri lengan, seolah seekor kucing gamaknya.

3. Kalau engkau nampak aku duduk seorang diri sambil bermain dengan seketul batu atau sebatang ranting atau sebatang pen atau apa-apa saja di tangan kanan aku, jangan datang dekat. Itu maknanya aku sedang berada di alam satu lagi.

4. Dalam the Mutton Curry Gang, aku adalah orang yang paling kelakar. In fact, aku adalah orang yang paling banyak buat lawak, walaupun muka aku macam pembunuh bersiri yang menjadikan kanak-kanak sebagai bahan makanan.

5. Beri aku ketulan-ketulan Lego pelbagai rupa dan saiz dan aku akan duduk berejam-rejam bermain dengan benda tu tanpa peduli makan minum tidur berak kencing.

6. Cara paling senang nak buat aku miserable adalah dengan memberikan teka-teki cabaran IQ yang sukar dijawab. Kestabilan emosi aku akan terganggu dengan serta-merta.

7. Aku ada sebilah bayonet AK-47 yang diperbuat daripada stainless steel, berhulukan kayu maple dan bersarungkan kulit lembu asli yang sering aku gunakan untuk menggaru belakang bila menonton sesuatu di kaca TV mahupun di skrin komputer.

8. Aku ada fetish dengan semua filem Rocky.

9. Kaki aku saiz 13. Ukuran panjang dari pangkal tapak tangan ke hujung jari hantu aku adalah 8 1/2 inci. Aku boleh pegang bola keranjang dengan satu tangan sambil jari-jari aku mengepit bola tersebut dari bahagian atas. So far aku tak pernah jumpa orang yang tangannya lagi besar daripada tangan aku.

10. Jangan dekat-dekat dengan aku bila aku baru bangun dan belum pekena kopi dan rokok kalau kau masih sayang tulang hidung kau.

11. Kalau aku seorang, aku akan bawa kereta dengan laju. Jika aku berdua atau lebih aku akan bawa kereta dengan perlahan sampaikan budak naik basikal roda tiga pun boleh potong.

12. Aku boleh bertutur bahasa Inggeris dengan loghat India dengan fasih sehinggakan ramai salah sangka yang aku adalah berbangsa India, selain warna kulit aku yang agak, you know.

13. Aku adalah orang yang paling kuat bertelingkah, dan bila aku argue selalunya aku akan menang. Dan aku adalah sangat menjengkelkan bila aku argue sebab aku sering berlaku sinis dan sarcastic. Cara paling senang untuk membuat aku mengaku kalah dalam argument adalah dengan menangis teresak-esak. Oh, hanya apply pada perempuan saja. Kalau lelaki buat macam tu, aku bogelkan kau orang terus.

14. Aku suka makan kerang. Kasi aku kerang rebus dan aku akan habiskan masa membuka kulit-kulit kerang tersebut untuk isinya tanpa rasa bosan.

15. Aku tak reti nak selindung-selindung bila bercakap. Kalau aku rasa aku nak cakap, aku cakap terus. Tak ada la nak 'em em em em em'.

16. Pukul aku dan aku jarang melawan balik. Pukul orang-orang yang aku sayang dan aku bukan saja akan bunuh kau tapi ahli keluarga kau dan haiwan peliharaan kau dengan cara yang paling dahsyat sampaikan syaitan pun berpaling muka daripada melihat cara kau mati. Rumah kau aku bakar dan batu nisan kau nanti aku pecah-pecahkan dan buang dalam sungai. Serious.

Aku tag orang-orang ini:

Honey Yuhanis: Sebab kau kata kau tak ada idea untuk update blog. Tiada alasan lagi sekarang.

Elya: Sebab jarang update blog

Mireya: Sebab aku tau kau suka buat benda-benda macam ni.

Tun Mahathir: Sebab tak pernah buat satu pun tag yang aku bagi sebelum ni.

TPK: Sebab kau saiko macam aku.

[deleted]

Monday, February 02, 2009

Heran

Aku hairan betul dengan budak-budak sekarang ni.

1. Kau rajin pergi masjid. Dan kau pergi masjid naik motor. Dan setiap kali kau nak pergi masjid tu, setiap kali itulah kau akan ram motor kat sebelah blok. Dan setiap kali kau ram motor tu, setiap kali itu jugalah orang-orang sekeliling kau akan maki hamun kau.

2. Di surau kau tazkirahkan orang supaya mematuhi arahan tuhan, menjaga tubuh badan pemberian tuhan dan bersabar dalam setiap perkara. Tapi kau bawa motor tak pakai helmet, bawak macam setan cilok kiri cilok kanan. Pehal?

3. Kalau kau sorang-sorang duduk tepi taman tasik kampus, kau duduk diam-diam saja. Tapi kalau ada geng kau datang, kalau boleh kau nak sembelh semua couple-couple di taman tasik tu dan buat rakaman kamera macam orang-orang Timur Tengah buat dan hantar ke Al-Jazeera atas nama membanteras maksiat, walaupun ketika waktu tengah hari buta terang benderang dan beratus orang lalu lalang kiri kanan.

4. Dulu kau sound aku sampai naik melenting suara. Lepas kau tengok kad matrik aku, kau tak sound-sound sampai sekarang, muka pun tunduk je bila jumpe aku. Kenapa ye? Kalau dulu dekat blok budak first year kau sound sampai nak tercabut urat, kenapa dekat kelas aku kau mencicit menyorok belakang meja?

5. Budak first year bercouple kau tibai kaw-kaw. Budak final year pegang tangan kat kafe, kau diam je. Takut ke? Kata ada Tuhan support kau?

6. Kau kata kita tak patut ada simpan perasaan negatif dalam hati sebab nanti hati hitam. Tapi kau bila tengok perempuan tak pakai tudung atau lelaki dedah aurat, macam kau tengah tengok gajah tengah mengawan gamaknya. Jijik sangat la konon?

7. Budak Melayu pegang tangan, kau marah betul. Jin pun tak segarang kau. Tapi kalau budak international yang Islam peluk-peluk dalam gelap, kau tak tegur pun. Awat? Tak reti cakap Inggeris ke? Kata budak degree?

8. Kau bawak motor lintang pukang tengah-tengah jalan. Bila aku hon, kau tak puas hati ajak berhenti. Bila aku keluar kereta, kau pecut motor laju-laju. Apsal eh?

9. Kereta kau bunyi macam ribut tapi lari macam siput. Bila orang potong, kau marah-marah. Pehal?

10. Kau kata Islam ini satu persaudaraan. Tapi kenapa engkau mengelas-ngelaskan orang? Macam ada kasta la pulak. Ini India ke?

11. Kau kata dalam hati tak boleh ada hasad dengki. Tapi kau sabotaj majlis orang boleh pula? Time aku mengajar budak waktu malam di tepi tasik ramai-ramai, kau halau kata kitorang buat maksiat. Tapi bila aku tunjuk kad matrik kenapa kau kata, "sorry sir sorry"?

Heran. Korang tak heran ke?

Sunday, February 01, 2009

Okay, Now Look Here.

Okay. Now here's the situation:

1. When I was told that you will be right back in the middle of a chat conversation, my expectation was that you will reappear in a few minutes time, not after a whole week.

2. When I ask for an opinion, I do hope you that do not need to give me the attitude. Now curse you for giving me attitudes, and do not ask anything from me anymore. At least not for free.

3. When I ask for a duty report now, I strictly mean now. Not a hundred and fifteen hours after I asked for it. If i want the report a hundred and fifteen hours from the time I mention about it, I would have mentioned it clearly, even utter the words next to your ear and stick a post-it note on your forehead for better reminder.

4. When you have problems with your lady, that does not concern me at all, unless if you ask for opinions which I will gladly give for free. But don't let your anger for your lady out to me because seriously you will piss me off. And you are not going to like me being pissed off. I will either kill you for the best of your lady, or kill your lady for the best of you, or kill you both for the best of me. I prefer the latter.

5. When I say don't touch anything in my lab, I want you to stay at least fifteen miles away from those things, with sentry garrison at every thirty feet from your stand, guarded by heavy cavalry army on world's best war horses with dual barrel 88mm cannon pointing at you and dead hungry German Shepherds and Rottweilers aiming at your legs, should they move for even an inch. I'll even hire Rambo to keep an eye on you.

6. When I ask you to move the instruments, I mean move them off the table, not an inch to any horizontal direction, even though it is technically correct. Comprende?

7. When I say something, listen. They have pretty much of good reasons why they give me the coat to me to take care of the instruments, not you.


* * *


"Dude I think I just blew somethin' up, man."


All in a day's work. Sigh.