Followers

Mighty Jacksparrow is an Earth-based sub-intergalactic blogger who enjoys writing and in the same time entertaining his ever-amusing will-kill-to-read fans with sensationally hilarious and at times dramatic musings. This blog offers endless ideas and results; they might be charming most of the times but could be offending in some others. Therefore, it is always noble to remind that if you enjoy the pieces, carry on reading, but if they upset you, do quietly leave like the evening breeze and not like exploding diarrhea, which exactly what you will look like if you ever lose it on me. Enjoy! :D

Monday, January 17, 2011

Beza Pelajar Di Kampus Dari Pandangan Ikhlas Aku


Entri ini bukan untuk tujuan provokasi kaum. 

Entri ini bertujuan untuk membuka mata beberapa pihak yang berkenaan. Siapa terasa baca entri ini, maka anda berkemungkinan besar tergolong sebagai pihak yang berkenaan tadi. Maka bacalah dengan tanggungjawab sendiri dan aku takkan bertanggungjawab terhadap apa-apa yang berlaku pada pembaca selepas selesai membaca entri ini.

Sekali lagi, entri ini bukan untuk tujuan provokasi kaum.

Segala yang ditulis di dalam entri ini adalah dilihat dari mata pandangan aku sendiri sepanjang hidup aku. Aku mungkin betul dan aku mungkin salah. Terpulang kepada penilai. Tapi selalunya aku betul. 

Entri ini mengisarkan tentang apa yang aku lihat sepanjang hampir 3 tahun menjadi pendidik dan selama lebih 5 tahun menjadi pelajar di UTP. Ini pun aku tak kata semua, tapi kebanyakannya-lah!



* * * Fesyen Pegi Kelas * * *

Student Melayu: Seluar mahal, baju mahal. Kasut hebat, beg ada brand. Kadang-kadang pergi kelas bawak kertas kosong 2 helai dengan pen tak ada dakwat. Rambut ada gaya. Pakai perfume mahal. Tak pun seluar buruk koyak-koyak, t-shirt faded kaw-kaw, rambut panjang messy habis, selipar jepun bawak pegi jamban, bau longkang. Tak bawak apa-apa pergi kelas. Dia kata style.

Student Cina: Baju biasa atau plain, jeans, beg sandang biasa, tangan ada buku tebal. Rambut pacak tak pun rambut natural. Ada botol air kosong satu.

Student India: Baju biasa, jeans, beg sandang. 



* * * Perangai Masa Lecture * * *

Student Melayu: Datang on time atau lambat. Duduk belakang-belakang. Suka SMS. Tak pun main game dekat handphone. Catat nota lebih kurang. Usha awek atau usha jantan. Kadang-kadang borak. Kalau kelas bosan, tido. Kalau kelas memang dah confirm bosan, tido kat bilik, suruh member sign attendance.

Student Cina: Kelas belum start dia dah ada. Duduk tdekat engah atau depan hall. Catat nota kaw-kaw.

Student India: Selalunya ada di kelas. Duduk tengah atau depan. Jarang catat nota. Tapi attention memang first class.



* * * Bila Ada Kuiz * * *

Student Melayu: Buat sendiri. Tapi kalau tak tau usha member sebelah. Kalau tak datang kelas, suruh member coverkan. Tinggal nak tulis nama je.

Student Cina: Buat sendiri. Tapi mata ada jugak jeling-jeling kiri kanan.

Student India: Buat sendiri. Jarang meniru.




* * * Bila Ada Assignment * * *

Student Melayu: Buat sendiri. Kalau tak tau, tiru. Kalau dari awal memang tak tau, tiru habis. Tak pun tak buat langsung. Bila lambat hantar, alasan bersepah. Pilih mana suka.

Student Cina: Duduk ramai-ramai kat kafe buat sama-sama.

Student India: Sama ada buat sendiri atau buat ramai-ramai.




* * * Gadjet * * *


Student Melayu: Handphone mahal. Laptop mahal. Ada motor/kereta. Motor/kereta pulak ada hias-hias nak match Ferrari. Pergi kelas 5 minit jalan kaki pun naik kereta. 

Student Cina: Handphone yang nak MMS pun kadang-kadang tak boleh. Jarang ada kereta atau motor. Ada basikal je. Laptop. 

Student India: Lebih kurang dengan budak cina.



* * * Aktiviti Sampingan Masa Lapang * * *



Student Melayu: MLM. Main game. Sports. Dating. Internet. Jalan-jalan. Tido. 

Student Cina: Main DoTA. Lepak library. Sports. Tido. 

Student India: Sports. Lepak library. Tido.



* * * Bila Kena Saman * * *


Student Melayu: Komplen. Komplen. Komplen. Taknak mengaku salah. Universiti tak bebas. Tak boleh pakai round-neck, selipar jepun, rambut panjang dan busuk ke kelas. Universiti macam sialan. Tak guna. Makan duit budak. Tak adil. Takkan bayar sampai kena ugut tak boleh masuk exam hall. Komplen balik. Universiti tak memahami kesusahan hidup student yang tak ada duit (sambil hantar SMS pakai iPhone masa lepak makan di Dome). "Kipumakpu punya pak guard."

Student Cina: Komplen. Bayar.

Student India: Bayar. 


* * * Aktiviti Hujung Minggu * * *

Student Melayu: Pergi Ipoh. Enjoy dengan member atau pasangan. Tengok movie. Makan dekat fine dining/franchise. Shopping.

Student Cina: Pergi Ipoh. Makan. Movie. Buat assignment.

Student India: Pergi Ipoh. Makan. Buat assignment. 






* * * Bila Dapat Scholar * * *

Student Melayu: "Bila scholar nak masuk? Bila? Bila? Sial lah. Ini semua konspirasi nak susahkan student." Bila masuk, tak cukup. "Gila apa RM500 nak hidup sebulan!?" Pufukifi betullah siapa yang bagi scholar ni. 2, 3 hari, scholar dah tinggal separuh. Itu pun kalau tak habis. 

Student Cina: "Ok la dapat scholar. Can eat and survive, more than enough dy."

Student India: "Thank you so much for the money :)"






* * * Bila Grad * * *

Student Melayu: Satu kampung datang. Paling happy. Bunga teddy bear hadiah bagai. Snap gambar banyak-banyak masuk Facebook mobile. Third class, second class upper, second class lower. Jarang first class. 

Student Cina: Grad first class atau second class. Dapat bunga. Mak, ayah, adik-beradik datang.

Student India: Grad first class. Kadang-kadang Rector's Award. Family dengan member-member datang. 








Pandangan aku je la kan. Betul tak betul, terrrpulanggggg.


14 comments:

Jue said...

wow.. panas.. tp ini la reality nyerr, kat u mn pun, ini la scenario nyerr, tak dapat nak disangkal, tp tak semua la ye..

Mighty Jacksparrow said...

Kan? Maka aku bukanlah salah sepenuhnya.

tigasukumaut @ TSM said...

ini d sebabkan budak melayu skrg terlalu selesa, bumi malaysia ni diorang rasakn milik diorang, padahal x sedar yang orang cina dan india dah byk manipulate bisnes2 d msia, tanah2 d malaysia pon dh byk tergadai pd org cina, cuba kalo org melayu pg study or keje d oversea, kompem diorg x kn wat prangai2 cm2, d sbbkn kne survive, melayu susah berubah melainkan dgn cara paksa atau 'terpaksa'

nisa fadzil said...

betul2 sangat betul.belajar kat maktab pon sama jugak macam tu haha

Mighty Jacksparrow said...

TSM: Kau betul. Mari jabat tangan.

Mighty Jacksparrow said...

Nisa: mana-mana pun kan?

H-n-f said...

aku takleh buat apa2 selain gelak. betul gak ye. rsenya budak melayu yg paling cepat kering duit. tpi slalunya yg ade makwe kaki shopping kaki jalan. Cina india tak dgr pulak.

H-n-f said...

tpi ni kt Utp bero, tronoh. rsenya klu kt kl ni, smua sme je tak. eh tak. melayu truk gak =.=

Mighty Jacksparrow said...

part yang dia boleh marah balik orang yang bagi scholar tu yang aku x boleh blah tu.

Mighty Jacksparrow said...

stok undeniable dah bai. ini bukan lagi benang basah. ini benang pun dah tak ada dah!

MayLin :: Melinda said...

so true! I talked to a few of my friends (of different races) on this issue from other Uni(s), they have almost the same story line. This maybe generalization, but still, it's the higher percentage. Good one!

Mighty Jacksparrow said...

Another confirmation from a student. Thanks Maylin. The facts are now well supported

Aku said...

Hmm..no comment sbb aku uitm student. Xde chinese or indian. N aku nak bangga2 ckit, aku ni student yg always duduk dpn..huhu..peace yoo..

Ivan Mikhail said...

Cina and india pun dating gak tau....beza dia mereka dating sambil belajar......